Dubrovnik Le Petit Festival du Theatre 2012 Dubrovnik Croatia
 
 
ENGLISH | HRVATSKI

Xaviera Hollander

 
Najpoznatija Madam "najstarijeg zanata na svijetu" autorica, kolumnistkinja Penthouse, legenda, performer, pripovjedačica i kazališna poduzetnica.

Biografija

Xaviera Hollander rođena je 15. lipnja 1943. godine kao Xaviera de Vries u Soerabaji, (današnja Indonezija), od nizozemskog židovskog oca i francusko-njemačke majke. Prve dvije godine života provela je u japanskom logoru, gdje je njezin otac, psihijatar, radio kao šef bolnice. Obitelji se nakon rata vratila u Nizozemsku. Mlada Xaviera počela je pokazivati talenat za književnost, ne samo pisanjem, već i uređivanjem školskog časopisa. Nakon uzimanja tajničkog tečaja, osvojila je nagradu za najbolju tajnicu Nizozemske u organizaciji agencije Manpower.
U ranim 20-ima, napustila je Amsterdam i otišla u Johannesburg, u Južnoj Africi, gdje je živjela njezina polusestra. Tamo je upoznala i uskoro se zaručila za američkog ekonomista Johna Webera. Nakon prekida zaruka iz Johannesburga krenula je u New York.

Godine u New York-u

1968. godine, dala je otkaz na mjesto tajnice u nizozemskom konzulatu u New Yorku kako bi postala prostitutka, gdje je zarađivala 1000 dolara na noć. Godinu dana kasnije otvorila je svoj prvi bordel pod nazivom Xaviera Happy House i uskoro postala vodeća Madam u New Yorku. 1971. uključena je u veliki policijski korupcijski skandal nazvan Knapp Komisija nakon što je u nekoliko navrata bila uhićena zog prostitucije od strane policije u New Yorku.

Iste godine Xaviera Hollander objavljuje svoje memoare u knjizi nazvanoj Happy Hooker: My Own Story, koju je napisala zajedno sa Robinom Mooreom i Yvonnom Dunleavy. Afera Knapp Komisija je očito bila jedna od tema koje su memoari pokrivali. Knjiga je poznata po svojoj iskrenosti i otvorenosti obzirom na temu i standarde tog vremena, te se smatra simbolom pozitivnog pisanja o seksu. Hollander u knjizi opisuje svoj životni stil kao liberalni, a sebe kao otvorenu djevojku. Ona tvrdi kako na početku karijere nije tražila novac u zamjenu za seks, već su joj njezini partneri dobrovoljno davali novac i druge darove. Nedugo nakon što je knjiga izašla i postala bestseller, Xaviera je bila prisiljena napustiti SAD, sve dok nije napravila turneju diljem zemlje promovirajući knjigu.

Penthouse kolumna

Godine 1972., Xaviera je pristala pisati mjesečnu kolumnu na temu seksualnih savjeta za Penthouse, "Zovite me Madam". U izdanju koje je obilježavalo 20. obljetnicu Penthousea, proglašena je njihovim najpopularnijim kolumnistom: Veliki doprinos dala je radeći i posebne stupce za nizozemska, njemačka, španjolska, autralijska, pa čak i južno-afrička izdanja.

Happy Hooker danas je odrasla i poduzetna žena, koja uvijek voli komunicirati putem e-maila čak i do ranih jutarnjih sati.

Do Xaviere možete doći uvijek, sve što trebate jest poslati e-mail na xie@xavierahollander.com
Poliglota koja govori više od 12 svjetskih jezika, Xaviera se često pojavljuje u TV-emisijama u Londonu i Parizu, kao i u Belgiji i Nizozemskoj. Drži predavanja na sveučilištima i drugim skupovima, kao što je Svjetski kongres seksologije u Mexico Cityju i Jeruzalemu. Traženi je predavač i rado viđen gost TV domaćinima kao što su Larry King, Sally Jesse Rafael, Selina Scott, i popularna BBC serija: Hard Talk.

Ne samo jedna knjiga...

Naknon "The Happy Hooker" napisala je 17 knjiga fikcije i non-fikcije, koje su prevedene na 14 jezika.
2008. godine objavljena je prva u nizu njenih knjiga seks savjeta koju napisala zajedno sa svojom poslovnom partnericom, Katje van Dijk. Prva u nizu je za muškarce, pod nazivom "The Happy Hookers Guide to Sex: 69 Orgasmic Ways to Pleasure your Woman". Katje i Xaviera planiraju izdati još knjiga na tu temu.

U Kanadi, kao u Nizozemskoj i nekim drugim europskim zemljama Xaviera Hollander drži predavanja na temu što "učiniti i ne učiniti u seksu" ili prema njenom najnovijem džepnom izdanju 69 savjeta o tome "kako postati bolji ljubavnik:" koje je pisano na temelju najboljih pisama njezinih Penthouse čitatelja.

Izgovorena riječ, knjige i filmovi

U ranim 70-ima, snimila je prije svega govorni album pod nazivom Xaviera! za kanadsku GRT Records (BRT 9230-1033), koji sadrži rasprave i filozofiju u vezi seksa i prostitucije, na kojem je otpjevala cover verziju pjesme Beatlesa, "Michelle", i snimila nekoliko simuliranih seksualnih susreta, uključujući primjer telefonskog seksa , seksa u troje, i susret sa slavnom osobom, sa vokalom Ronnie Hawkinsa. Na njenom web shopu možete pronaći ne samo njezine knjige, kao i audio verziju Happy Hooker, već i kompilaciju pjesama na CD-u pod nazivom "Naughty songs from the seventies".
1975. godine je glumila u pomalo autobiografskom filmu "Moj užitak je moj posao". Što se filmova tiče: svoj pristanak je dala jedino verziji Happy Hooker s Lyn Redgrave. Svi drugi filmovi osim,: "Moj užitak je moj posao", dokumentarac Xaviera Hollander, "Happy Hooker: Portrait of a sexual revolutionary" , www.thehappyhookerdocumentary.com, nemaju nikakve veze s njom.

Veze

Xaviera Hollander, okrenula se homoseksualnosti oko 1997., uspostavljanjem dugoročne veze sa pjesnikinjom / spisateljicom Diom u Amsterdamu. Tada je izjavila kako je to u stvari bio eksperiment i opet se zaljubila u muškarca, deset godina mlađeg od sebe i sa svim osobinama koje je željela: brižan, pažljiv, kreativan, duhovit i vjeran. U siječnju 2007. su se vjenčali. Njegovo ime je Filip de Haan i danas zajedno putuju svijetom, usput upravljajući raznim tvrtkama kao što su kazališna producentska kuća i iznajmljivanje svoje kuće.

Od Happy Hooker do Happy Domaćice

Xaviera posjeduje dvije veličanstvene rezidencije, jednu vilu u Marbelli i drugu (njezino omiljeno mjesto za druženje): njezinu veličanstvenu trokatnicu u amsterdamskoj Gold Coast. Ovo mjesto je pravi centar za umjetnike, pisce, glazbenike i prijatelje iz svih sfera života.

Xavierina Sretna Kuća

Njezin elegantan, a opet boemskog stila Bed & Breakfast Happy House u amsterdamskoj Gold Coast je ugodno utočište za kreativne, ekscentrične i šarolike iskusne putnike. Poznata prostitutka je i dalje veliki prijatelj pionira seksualne revolucije poput Annie Pospite preko Googlea, Candida Royale, Tracy Quan, Betty Dodson i Veronica Vera. Njezina kuća, koju u šali naziva Bed & Brothel, prima sve vrste "ptica različitog perja" (gospodarstvenici, supružnici, umjetnici , glazbenici, filmske zvijezde, mazohisti, squirters, swingeri, gejevi i fetišisti - vrata njezina prenoćišta svima su otvorena)

Villa Caprice u Marbelli

2007. godine Xaviera je potpuno obnovila veličanstvenu vilu u sunčanoj Marbelli, tako da može ponuditi 6 spavaćih soba za prijatelje i zainteresirane osobe koji žele malo zabave i sunca. Njezina kuća je u Costa del Sol u južnoj Španjolskoj, a nalazi se na osami tako da se njeni gosti mogu veseliti i opustiti koliko god to žele. Ako želite saznati više o Villi Caprice, posjetite njenu web stranicu.
 
Xaviera Hollander
www.xavierahollander.com