Dubrovnik Le Petit Festival du Theatre 2012 Dubrovnik Croatia
 

Dubrovnik

 
ENGLISH | HRVATSKI
This modern promotional film of the Dubrovnik Tourist Board lasts 6.5 minutes.
It has received a number of prestigious awards at specialized film festivals worldwide, thereby
furthering the promotion of Dubrovnik as a prestigious tourist destination.

Jeste li znali?

 

Značajne povijesne činjenice iz bogate Dubrovačke prošlosti.
Autor: Ivo Medo

 
Da se Dubrovnik prije 1808 godine zvao Raguza.

Da Dubrovačka Republika nije nikada vodila osvajačke ratove, već je umjesto krvlju svojih vojnika, novi teritorij kupovala novcem.

Da je Dubrovnik i.e. (Dubrovačka Republika) bila prva Evropska zemlja koja je donijela zakon o karanteni i uspostavila karantenu (lazzarette) na otoku Mljetu već davne 1377 godine.

Da je Dubrovačka Republika bila prva Evropska zemlja koja je službenim aktom priznala samostalnost Ujedinjenih Američkih Država 1776 godine.

Da je Dubrovačka Republika na vrhuncu svoje moći, sredinom šesnestog stoljeća, kao pomorska sila bila druga na Mediteranu i treća u Evropi, iza Venecije i Nizozemske. Imala je 44 konzularna predstavništva u različitim lukama.

Da je Dubrovački Statut služeno objavljen 1272 godine. Sedma knjiga Statuta sadrži zakone o morskom pravu, a to je ujedno i najstariji dokument takve vrste u svijetu.

Da je Dubrovački zakon o osigranju iz 1395 godine kao takav najstariji u Evropi. Sadrži sve aspekte današnjeg pomorskog osiguranja. Ovaj zakon je tri stoljeća stariji od Lojdovog zakona o osiguranju u Londonu, a koji datira iz kraja 17-tog stoljeća.

Da je prvi poznati opis o duplom knjigovodstvu u svijetu napisao Dubrovčanin Benko Kotruljević u svojoj knjizi O trgovini i uzornom trgovcu (Della mercatura e del mercante perfetto) u godini 1458.

Raguza to jest Dubrovnik je nastao na stjeni Laus>Raus>Ragusa u ranom početku 7. Stoljeća. Naš ured, kao i rodna kuća Vinka Prizmića, osnivača Le Petit Festivala se nalaze upravo na toj istoj stjeni Laus. Ne znamo je li to samo puka slučajnost, ali zasigurno znamo da nam je želja da naš festival potraje barem onoliko koliko je trajala i naša Republika.
 
 
Dubrovačka Republika je vodila posebnu brigu o svojim građanima i provodila stroge mjere, koje su se odnosile na javnu higijenu i zdravstvenu pomoć:
 
Zdrastvena pomoć je osnovana 1301.
Prva ljekarna je osnovana 1317 godine, te je jedna od tri najstarije u Evropi i još uvjek u funkciji.
Prvi starački dom je otvoren 1347 godine.
Prva karantena je započela sa radom 1377 godine.
Trgovina robljem je ukinuta 1418 godine, skoro 400 godina prije Amerike. Iz razloga, jer su Dubrovčani posebno cjenili slobodu svakog čovjeka te je tako Lebertas postao simbol Dubrovnika i glavni ukras službene zastave Dubrovačke Republike, koja je u upotrebi od 1418 godine, to jest godine ukidanja trgovine robljem.
Nahodište za djecu bez roditelja je osnovano 1432 godine.
Sistem kanala dugih 13 kilometara, kao i 2 prekrasne fontane izgrađeni su 1436 godine.
 

Links

City of Dubrovnik
City of Dubrovnik Official web page
The City of Dubrovnik is part of the Dubrovnik-Neretva County.
It encompasses the following settlements: Bosanka, Brseèine, Èajkovica, Èajkoviæi, Donje Obuljeno, Dubravica, Dubrovnik, Gornje Obuljeno, Gromaèa, Kliševo, Knežica, Koloèep, Komolac, Lopud, Ljubaè, Mokošica, Mravinjac, Mrèevo, Nova Mokošica, Orašac, Osojnik, Petrovo selo, Pobrežje, Prijevor, Riðica, Rožat, Suðurað, Sustjepan, Luka Šipanska, Šumet, Trsteno, Zaton, and the surrounding seas.
The City of Dubrovnik has a surface area of 143.35 km2. According to the population census in 2001, this region had 43,770 inhabitants (23,167 females, 20,603 males).

Dubrovnik Festivals
Articles, photo galleries, videos, snippets and links to festivals and events in Dubrovnik from 2camels.

Dubrovnik Online
Dubrovnik Online is the most comprehensive one-stop travel site on the Internet providing useful information about Dubrovnik and Dubrovnik Region. Browse through our offer for private and hotel accommodation, car rental and other vacation reservations, including a vast array of links about Dubrovnik and other resources that travelers might find useful.